Afgelopen maart bezocht ik het Duitse Ertsgebergte. Een bergachtig gebied vlak aan de Tsjechische grens en een reis van ruim 9 uur. Over mijn ervaring kan ik kort zijn: ik vond het fantastisch! Al jaren stond deze bestemming hoog op mijn lijstje en het overtrof al mijn verwachtingen.
Waarom het Ertsgebergte?
Het Ertsgebergte is een gebied wat al eeuwenlang bekend staat om zijn houtsnijwerk. Even een kort stukje geschiedenis: vroeger waren er mijnen in het Ertsgebergte en werd er onder andere gegraven naar ijzererts en zilver. Voor de mannen in de mijnen waren de dagen lang en donker. Om bezig te blijven en om iets te kunnen schenken aan hun familie begonnen deze mannen met het snijden van houten figuren. Voor hun dochters maakten zij engelen en voor hun zonen maakten zij bergmannen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een traditie die in heel het Ertsgebergte wordt uitgevoerd en met name in 1 dorp: Seiffen.
Hoe plan je je reis?
Vooraf heb ik me laten informeren over welke periode het beste is om naar het Ertsgebergte af te reizen. Er wordt hier heel veel kerstdecoratie gemaakt dus het Ertsgebergte bezoeken rond de kerst zou logisch zijn. Maar, begreep ik uit meerdere bronnen, het is dan wel erg druk. Het Ertsgebergte (en voornamelijk Seiffen) wordt in de kerstperiode omgetoverd tot een Duits kerstsprookje. Dat is natuurlijk waanzinnig maar het zorgt er ook voor dat er heel veel toeristen op af komen. En dat zorgt er weer voor dat de ambachtslieden in het Ertsgebergte erg druk zijn en weinig tijd hebben om je bijvoorbeeld een rondleiding te geven of iets uit te leggen. En tel daar nog eens bij op dat je in deze maanden kans hebt op sneeuw en/of ijzel. Daar kan je je natuurlijk op voorbereiden maar de vraag is hoe prettig dat is wanneer je met de auto reist.
Ik ben zelf half maart naar het Ertsgebergte geweest en dat was een prima periode. Er lag geen sneeuw meer, het was dezelfde tempratuur als in Nederland en het was heel erg rustig. Sterker nog: in ons hotel waren wij de enige die een kamer huurde. Niet heel gezellig maar waar we ook kwamen daar namen de ambachtslieden alle tijd voor ons. Hierdoor hebben we echt een geweldig inkijkje gekregen in het maakproces van houtsnijwerk en in de ateliers waar alles gemaakt wordt.
Wat kan je verwachten in het Ertsgebergte?
In het Ertsgebergte draait het dus voornamelijk om houtsnijwerk. Dat is in dit gebied de grootste bron van inkomsten en hier zijn ze het gehele jaar mee bezig. Wat je kunt verwachten in het Ertsgebergte zijn veel ateliers, werkplaatsen en winkels die houtsnijwerk maken en/of verkopen. Er worden hier allerlei figuren gemaakt van hout maar de focus ligt wel het meest op kerstmis. Kerstmis is een belangrijke feestdag in Duitsland waar veel tradities aan verbonden zijn. Maar naast kerst wordt er ook steeds meer paasdecoratie gemaakt, bloemenfiguren, dieren, soldaatjes, raamhangers ect. Opvallend is wel dat het houtsnijwerk mee gaat met de seizoenen. Zo zag ik bij mijn bezoek in maart bijvoorbeeld veel lente figuren. Het houtsnijwerk wordt trouwens gemaakt in allerlei verschillende stijlen, van abstract en modern tot heel gedetailleerd en figuratief. Elk atelier heeft zijn eigen stijl. Het is interessant om daarom ook verzamelwinkels te bezoeken die meerdere merken verkopen. Hier kun je de verschillende stijlen met elkaar vergelijken en zo uitvogelen wat je zelf het mooiste vindt.
Waar moet je zijn?
In het Ertsgebergte is er 1 dorp wat je sowieso moet bezoeken: Seiffen. Want Seiffen wordt ook wel ‘het speelgoeddorp van Europa’ genoemd. Dit is het centrum van het Ertsgebergte. Veel ateliers en ambachtslieden zijn hier gevestigd of hebben hier een winkel. Seiffen is eigenlijk 1 lange straat met aan weerszijde winkeltjes. Her en der heb je een zijstraat omhoog waar nog een atelier of werkplaats verscholen ligt. Al deze winkeltjes bekijken in 1 dag is onmogelijk, je kunt hier zeker 2 dagen vertoeven. In Seiffen is ook een hotel gevestigd en meerdere restaurants. Het restaurant Holzwurm kan ik je aanraden, wij hebben daar erg lekker gegeten.
Wanneer je in Seiffen bent raad ik je aan om sowieso het volgende te bezoeken:
Richard Glässer. Richard Glässer is misschien wel 1 van de grootste producenten van het Ertsgebergte en heeft niet alleen zijn fabriek in Seiffen maar ook een winkel met daarbij een atelier waar ze kleine objecten maken. Dit atelier kan je tegen betaling bezoeken en dat is zeker de moeite waard. Verwacht 3 etages met ambachtslieden die live kleine figuurtjes snijden, plakken en verven.
Wendt & Kühn. Het atelier van Wendt & Kühn is niet in Seiffen gevestigd maar ze hebben hier wel een hele mooie winkel. In de winkel staan twee enorme muziekdoosjes die zo nu en dan gaan draaien en dat is echt de moeite waard om te bekijken. Ik ben persoonlijk van mening dat het houtsnijwerk van Wendt & Kühn het mooiste is wat je kunt vinden in Seiffen dus ik zeg bezoeken!
Het speelgoedmuseum. Echt een must want MAN wat staat hier een hoop moois! Hier krijg je inzicht in de geschiedenis van het houtsnijwerk en het geeft je ook een kijkje in wat er allemaal gemaakt is in de afgelopen eeuwen. Heel hebberig makend en ook zeker leerzaam. Ook leuk voor kinderen deze plek want er is een hoop speelgoed aanwezig waar ook écht mee gespeeld mag worden.
Trek gekregen? Dan raad ik je de Holzwurm aan. Lekker eten, fijne bediening en midden in het dorpje Seiffen.
Naast Seiffen raad ik je aan om ook een bezoekje te brengen aan het dorp Neuhausen want hier is namelijk het notenkraker museum gevestigd. Ook is er in het dorp een hoop houtsnijwerk te zien op straat waaronder een aantal levensgrote piramides, ook wel ‘Ortspyramiden’ genoemd.
Terug naar het notenkraker museum. Dit museum is een beetje een vreemde ervaring. Verwacht geen museum inrichting want het is echt een verzamelaar/liefhebber die besloten heeft zijn collectie uit te stallen. Daardoor oogt het wat amateuristisch. Maar wanneer we het hebben over die collectie; HOLY CRAP! Die is enorm en heel divers. Van lachwekkende notenkrakers tot angstaanjagende notenkrakers, zwaar verbrande notenkrakers en notenkrakers in de vorm van vele bekende figuren en personen. Bij dit museum zit ook nog een technisch museum genaamd ‘Alte Stuhlfabrik.’ Ook daar hebben we onze ogen uitgekeken want de tijd heeft hier stil gestaan. Je krijgt hier echt een kijkje hoe het er in deze stoelenfabriek aan toe ging ten tijde van de DDR. Op dit terrein is ook nog een derde museum gevestigd namelijk een museum met allerlei ouderwetse bromfietsen. Alsof dat nog niet genoeg is kan je hier ook nog de grootste notenkraker ter wereld vinden (en ook de kleinste) én de grootste speeldoos ter wereld. Bezoekje waard dus.
In het Ertsgebergte draait het niet alleen maar om hout maar ook om… porselein. Want in dit gebied is de stad Meissen gevestigd. En bij Meissen denk je natuurlijk direct aan… Meissen porselein! En het goede nieuws is (of eigenlijk fantastisch nieuws) dat je deze porseleinfabriek kunt bezoeken. Je kunt hier sowieso gratis een bezoekje aan brengen. Er is een kleine tentoonstelling om te bekijken, een winkel, een outlet en een eetgelegenheid. Maar wil je het goed doen dan moet je de MANUFAKTOUR volgen. Deze tour wordt een aantal keer per maand gegeven en tijdens deze tour krijg je een zeer uitgebreide rondleiding achter de schermen. In een groep van maximaal 10 personen word je 2 uur lang meegenomen door een gids door de gehele fabriek. Althans je ziet hier een klein gedeelte want de fabriek is enorm. De tour kost €40 per persoon en is echt elke cent waard. Je krijgt namelijk heel duidelijk inzicht in het maakproces van Meissen porselein en die is op zijn zachts gezegd zeer indrukwekkend. Je ziet o.a. hoe men porselein klei maakt, hoe een object zijn vorm krijgt en hoe de twee beroemde blauwe zwaarden met de hand onder een object worden gezet. De tour wordt gegeven in het Duits en op tijd boeken is echt een must. Ik heb deze tour zelf 3 maanden vooraf geboekt en daarna pas de rest van de reis hieromheen geboekt.
Wanneer je de Meissen fabriek gaat bezoeken plan maak dan ook gebruik van die gelegenheid om de stad Meissen in te lopen want ze is een plaatje. Er zitten aardig wat antiekwinkels (die natuurlijk voornamelijk Meissen verkopen) en leuke zaakjes om te lunchen of om een ‘Kaffee mit kuchen’ te nuttigen. Tip voor een lekker broodje is de Duitse zaak Brot und Aehre!
Over de rondleiding in de Meissen fabriek maakte ik een uitgebreide video waarin ik je een klein stukje meeneem tijdens de MANUFAKTOUR. Oh en in deze aflevering van ‘In de Antiekbizz… met Liz’ leer je gelijk hoe je de beste Meissen items kan onderscheiden van B-keuzes.
Goed om te weten over dit gebied:
Het is dus een bergachtig gebied waar het soms flink koud en ook glad kan worden. Bereid je hier dus op voor en check voor vertrek of je de juiste banden onder je auto hebt. Oh en of er sneeuw ligt! Er wordt in dit gebied gebrekkig (en heel weinig) Engels gesproken. Zorg dus dat je een woordje Duits kunt.
Veel gestelde vragen:
Is het in het Ertsgebergte ook te doen zonder auto?
Nee eigenlijk niet. Het Ertsgebergte is ongeveer zo groot als de provincie Zeeland en de dorpjes liggen niet pal naast elkaar. Je rijdt steeds een minuut of 20 om van dorp naar dorp te gaan. Een auto is dus wel echt een must. Wel schijnen er veel busreizen te worden georganiseerd naar dit gebied dus heb je geen auto dan is dat ook een optie.
Waar sliep je?
Ik sliep in een minuscuul dorp genaamd Frauenstein. In dit dorp is heel weinig te beleven maar het ligt wel centraal. Wanneer je naar het Ertsgebergte gaat raad ik je aan om een plek te kiezen waarvan uit je makkelijk naar verschillende bestemmingen toe kunt rijden.
Comments