top of page

Schatgraven in Frankrijk als een pro; hoe, wat, wie en waar moet je zijn?



Ga je op vakantie naar Frankrijk en heb je een zwak voor vintage, antiek, brocante of tweedehands? Dan zit je goed! Want de Fransen delen dezelfde passie! Elk weekend zijn er Vide Greniers of Brocantes te bezoeken. Maar wat zijn dat nou precies en waar moet je zijn? Welke websites zijn handig om in de gaten te houden en hoe laat spring je in de auto? In deze blog delen Marie-Lisah en ik een aantal waardevolle tips zodat je goed voorbereid op pad kan gaan.


Marie-Lisah is de eigenaar van webshop én fysieke winkel Bonbons de Marie in Delft en struint regelmatig Frankrijk af op zoek naar vintage kleding, accessoires en sieraden. Liz zoekt juist naar schatten voor het interieur en haar eigen verzamelingen en heeft een oog voor porselein, glaswerk en gekke snuisterijen die ze verkoopt via Catawiki en Instagram. In deze blog hebben wij al onze ervaringen gebundeld en onze gouden schatzoeker-tips voor jou op een rij gezet!


Foto links: Liz Groen Foto rechts: Marie-Lisah Hermkens

Voordat je afreist naar Frankrijk is de grote vraag; waar ga je heen? Frankrijk staat bekend om zijn antiek- en brocantemarkten en in principe vind je deze dan ook door heel het land. In sommige streken zijn ze wel actiever qua rommelmarkten, brocantes en leuke kleine snuffelwinkeltjes dan in andere. Ook zit er een verschil in prijs. In toeristische gebieden kan je hogere prijzen verwachten en in minder populaire gebieden liggen de prijzen wat lager. Verdiep je hier dus even in van tevoren. Naast locatie is ook de periode van het jaar van belang. Sowieso geldt dat de zomer de beste periode is om te gaan want dan worden de meeste rommelmarkten en antiekmarkten georganiseerd. Vanaf juni tot en met augustus is het wat betreft vlooienmarkten hoogseizoen. September is een mindere maand om te gaan, dan gaan veel Fransen zelf op vakantie.


TIP: De meeste rommelmarkten zijn op zaterdag en op zondag. Daarom proberen wij altijd op vrijdag naar ons vakantieadres te rijden zodat we de zaterdag op bestemming zijn en onze eerste markt direct meepikken.



Als je er eenmaal bent is het natuurlijk handig om te weten waar je moet zijn. In Nederland gebruiken wij graag Meukisleuk maar in Frankrijk zijn de websites Videgreniers en Brocabrac je gidsen in rommelmarktland (Brocabrac heeft ook een app!). Gek genoeg geven de sites andere resultaten dus het is slim om ze beide te checken.


Zit er toevallig een Office de Tourisme, het Franse VVV-kantoor, in de buurt? Stap hier dan zeker even naar binnen want je kunt hier een kalender krijgen met daarop een overzicht van alle markten in de regio. Handig is om hier gelijk een gedetailleerde plattegrondkaart bij te kopen, zo kun je makkelijk zien wat in je buurt ligt en een route uitstippelen voor een dagje schatzoeken. Wanneer je een dag gaat vlooien; stippel van tevoren je route uit. Zoek een aantal rommelmarkten in dezelfde regio en kijk met behulp van Google Maps hoe lang de rijafstand is. Hier kun je je namelijk flink in vergissen, zeker wanneer je in een bergachtig gebied zit. In Nederland is 10 km rijden zo gedaan maar in de Franse bergen kan het zo maar zijn dat je hier 45 minuten over doet.


TIP: Langs de weg worden de rommelmarkten vaak aangekondigd door middel van pamfletten, spandoeken of op een paal langs de weg. Vooral op rotondes en kruispunten zie je ze staan, hou je ogen dus open en je notitieboekje of camera in de aanslag! Onze ervaring is dat al deze rommelmarkten ook worden aangemeld op één van de websites maar het spotten van deze pamfletten is ook een sport.



Frankrijk kent heel wat verschillende soorten markten, zeker in het hoogseizoen. We hebben de verschillende soorten markten voor je op een rij gezet:


Vide Grenier

Vrij vertaald ‘zolderopruiming.’ Dit is dus een rommelmarkt. Mensen die hun zolder of garage leeghalen en hun spullenvoor een (vaak) leuk bedrag verkopen op een kleedje. Score!

Vide Grenier d’été

Een ‘Zomer garage verkoop’. Wanneer er ‘zomer’ voorstaat betekent het vaak dat dit een grotere rommelmarkt met meestal ook wat festiviteiten en een eetgelegenheid. Meer een zomerfeest dus.

Brocante

Brocantes zijn enorm geliefd in Frankrijk maar als je niets met de Franse brocante-stijl hebt dan kun je deze markten beter overslaan. Je vindt hier vooral oude waterkruiken, gietijzeren meubels, gebruikte ladders ect. Brocante verschilt namelijk wel echt van antiek of vintage. Bij brocante is het zo dat de items juist een doorleefd uiterlijk moet hebben. IJzer wat roestig is, houtwerk wat opgeschuurd is, een industriële look. Antiek en vintage daarentegen wil je juist in een uitmuntende staat kopen, dat is de sport.



Marché aux Puces

‘Marché aux Puces’ betekent vlooienmarkt. Hetzelfde idee dus als een Vide Grenier.

Vide Maison

Een vide maison is een open huis. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die hun garage/zolder hebben opgeruimd of er is iemand overleden en de inboedel wordt verkocht. Deze verkoop vindt plaats vanuit de voortuin of ergens in een lege schuur op eigen terrein. Soms is het één huis die dit organiseert maar het kan ook zijn dat er in een dorp meerdere huizen zijn die meedoen. Erg leuk want in Nederland kennen we dit niet en het geeft je de kans even te ‘gluren’ op iemands terrein. De prijzen zijn vaak laag en vergelijkbaar met een rommelmarkt. Onze ervaring is; ga hier niet speciaal voor op pad. Het is leuk als je er toevallig langs rijdt om een kijkje te nemen maar zonde om hiervoor om te rijden, zeker als er maar één huis meedoet.

Marché des créateurs locaux

Op dit soort markten staan lokalen die zelf iets maken. Denk aan rieten manden, zeep, keramiek of kinderkleding. Leuk om een keer te bezoeken maar het heeft weinig te maken met antiek/vintage. Wel zie je vaak dat dit gecombineerd wordt met een Vide Grenier.



Brocante Professionnelle

Zodra er het woord ‘Professionnelle’ achter komt te staan betekent het dat het een markt is met handelaren en de prijzen gaan stijgen. Dit kan een brocante markt zijn maar ook een antiekmarkt. Leuk als je een echt speciaal item voor in huis zoekt en je een gevulde portemonnee bij je hebt.

Salon du Livre

Een boekenmarkt.

Journée des Antiquaires et brocanteurs

Een markt waar professionele antiquairs hun waar verkopen. Mooie spullen tegen hoge prijzen.



Op de websites Videgrenier en Brocabrac krijg je, wanneer je op een markt klikt, meer informatie te zien. Zoals hoeveel exposanten je kan verwachten, wat de openingstijden zijn en of er entree gevraagd wordt (dit laatste is zelden het geval). Aan de hoeveelheid exposanten kan je ongeveer wel inschatten of het een grote of een kleine markt is. Zijn er 100 exposanten of minder? Goed te doen! Wanneer er meer dan 300 exposanten zijn mag je je stappers uit de kast halen want dat wordt kilometers maken. Let op; het aantal exposanten is altijd een schatting van de organisatoren. Het kan dus zijn dat er maar 10 staan in plaats van de vooraf geschatte 50. De hoeveelheid exposanten zegt echter niets over de kwaliteit van de markt. Het kan zo maar zijn dat je op een kleine markt heel veel schatten vindt. Zeker wanneer er in de buurt een grotere markt gaande is die veel publiek trekt. Dan is het soms slimmer om drie kleine markten te bezoeken dan één grote.


Bij Brocabrac is er nog een manier om te zien hoe groot de markt is namelijk aan de oranje stippen. Hoe meer stippen een markt krijgt, des te groter is hij. Drie stippen of meer betekent een grote markt.



Oké, je hebt je route uitgestippeld, je zit qua enthousiasme op level 10, en nu? Er zijn nog een paar handige tips die je nóg beter voorbereid op pad sturen, dit zijn ze:


  1. Kom op tijd! In Frankrijk is 09.00 uur een mooie tijd om aan je zoektocht te beginnen.

  2. Denk eraan om je cashgeld mee te nemen, niets zo frustrerend als rondlopen op een leuke markt met 10 pinpassen maar geen cash op zak. Pin dus even van tevoren of spaar je cashgeld een tijdje op.

  3. Ga je echt naar iets specifieks op zoek? Je wilt je bijvoorbeeld alleen maar richten op kerstbroches, kleding in Peaky Blinders-stijl, geperst glas of Art Deco lampen? Zorg dat je voorbereid bent en doe inspiratie op. Kijk op Pinterest en bewaar de mooiste beelden op je telefoon. Weet waar je op moet letten en wat je zoekt. Dat maakt je zoektocht een stuk gemakkelijker.

  4. Ga niet op je paasbest in je zondagse outfit naar de vlooienmarkt. Beter nog; doe het tegenovergestelde. Liever dat je er slonzig uitziet dan goed verzorgd met een dure zonnebril en chique oorbellen. Want je kan zelf wel invullen wat het met de vraagprijs doet als je daar een YSL-portemonnee uit je tas trekt… Juist. Trek je verfkleren aan en laat die lipstick achterwege.

  5. Zorg voor jezelf (en je familieleden) als in; smeer je in met zonnebrand, doe een hoed/pet op tegen de felle zon, neem een fles water mee en iets te knabbelen zodat je er tegenaan kan.

  6. Als je van plan bent om naar kleding te kijken voor jezelf is het handig om je eigen maten thuis op te meten en een meetlint mee te nemen naar de markt. Zo kun je de kledingstukken op de markt opmeten en hoef je niet steeds in je ondergoed tussen de Fransen (en Nederlanders) te staan.

  7. Wees voorbereid op keihard sjouwen. Neem daarom een rugzak mee, schoudertassen een boodschappenkarretje, bolderkar of kinderwagen. Vermijd tassen die je in je handen moet vasthouden, dat is enorm onhandig.

  8. Zorg voor een lege kofferbak en neem dekens, opklapkratten en noppenfolie mee om je spullen veilig naar huis te kunnen vervoeren.

  9. Is het slecht weer? Wacht dan tot het droog is en ga niet alvast naar de markt. Vaak worden de kleedjes of tafels met spullen afgedekt waardoor je niets kan zien. Ook de verkoper gaat vaak ergens schuilen dus het heeft geen zin om in de regen een rondje over de markt te lopen.



Voorbereiding is het halve werk en als je alle tips hierboven hebt opgevolgd dan ben je er 1000% klaar voor. Eenmaal aangekomen op de markt zijn er natuurlijk ook wat handigheidjes waar je rekening mee kan houden, dit zijn ze:


  • Onze eerste tip is om als je iets moois ziet op de markt: erop af! Al is het aan de andere kant van de markt en moet je dwars door een meute heen; neem die sprint. Denk niet ‘Oh, daar kom ik zo vanzelf wel langs.’ Want dan zul je zien dat het verkocht is en dat is natuurlijk doodzonde. Nothing hunts us more than the vintage we didn’t bought.

  • Afdingen op de markt is normaal dus doe daar ook je voordeel mee maar doe het met beleid. Je hoeft niet altijd af te dingen, zeker niet bij hele lage bedragen want je moet de verkoper ook zijn winst gunnen. Bij duurdere items kan je een poging wagen. Als je gaat afdingen is het belangrijk dat je niet te laag gaat zitten, dat kan beledigend zijn en verkeerd uitpakken. Ga ongeveer op 60% à 70% van het gevraagde bedrag zitten. Vaak werk je samen naar een middenprijs toe. Vind je de vraagprijs echt te hoog? Dan zijn er een aantal opties:


  1. Zie de prijs in perspectief. Hoe gek ben je op het item? Is het iets wat je de rest van je leven gaat koesteren? Is het zeldzaam of vind je het op elke hoek van de straat? En wat zou je er in een kringloop voor betalen? Misschien helpen deze vragen je bij je keus. Het zou zonde zijn als je straks thuis zit te balen.

  2. Maak je rondje af en loop aan het einde nog een keer terug naar de kraam. Leg hier nogmaals je bod voor aan de verkoper met de mededeling dat je hierna naar huis gaat. Misschien heb je geluk en gaat hij toch overstag.


  • Zie je iets moois op de markt? Vraag altijd de prijs, hoe duur of exclusief de verkoper/stand er ook uitziet. Wie weet valt het hartstikke mee. Ook als je twijfelt over een item; vraag naar de prijs. Misschien is het maar €1 en hoef je daardoor niet langer na te denken. Of de vraagprijs is €20 waardoor het item gelijk niet interessant meer voor je is.

  • Wanneer je op zoek bent naar kleding kun je vaak aan de verkoper al aflezen wat je ongeveer kunt verwachten. Je kunt dan al een inschatting maken wat voor soort items je bij de kraam tegen kan komen. Handig want wanneer je een opvallende verschijning achter een kraam ziet staan is het misschien wel een goed idee om hier gelijk even een kijkje te nemen.

  • Heb je iets gevonden en is de prijs naar wens? Pak het en HOU HET VAST! Laat het item nooit los want je wilt toch niet dat het onder je neus verkocht wordt aan een ander!? Kijk dan op je gemak wat de verkoper nog meer heeft liggen. Verzamel eerst alles wat je wilt kopen en spreek dan je prijs af. Vaak werkt het zo dat hoe meer je koopt, hoe hoger de korting.

  • Stel je vist een mooi paar YSL-oorbellen uit een bak, pak hier dan een goedkoper stel oorbellen bij. Combineer een goed item met een goedkoper item. Zo wek je niet de indruk dat je een kenner of liefhebber bent die al het moois eruit pikt en betaal je een lagere prijs.

  • Check je item op beschadigingen VOORDAT je betaalt. Barsten, scheuren, chipjes, haaltjes, kijk het object goed na. Is het keramiek of porselein? Klop er dan tegen. Bij een helder geluid is het item heel. Hoor je een dof geluid dan zit er ergens in het item een barst.


In 2023 spendeerde ik zelf een zomer in Frankrijk en ik pikte daar behoorlijk wat marktjes en rommelzolders mee. Benieuwd wat ik meebracht? Bekijk dan de onderstaande video want in deze aflevering van 'In de Antiekbizz... met Liz' laat ik je AL mijn vondsten uit Frankrijk zien. Een aantal speciale items licht ik uit waaronder een Murano object (weet jij al meteen wat het is..??), een dessertservies van Limoges, parfumflessen van Avon en een prachtige selectie geperst glas.





Als je deze tips opvolgt kom je gegarandeerd met een parel thuis! Marie-Lisah en ik vinden het heel leuk om jouw zoektocht te volgen. Gebruik daarvoor de ‘#schatgraveninfrankrijkalseenpro’. Mocht je nog aanvullingen hebben op deze blog, laat het ons vooral weten!

Benieuwd naar onze vondsten? Volg ons schattenjacht-leven op Instagram! Marie-Lisah post bijna dagelijks de meest mooie kleding en accessoires (echt om bij weg te dromen) dus houd die vrouw in de gaten!


2.102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page