
De kasten staan er hier vol mee. Duits servies, Chinees, Tsjechisch maar ook zeker Nederlands servies. Het leuke aan servies verzamelen is dat je het werkelijk overal kan vinden. Hieronder vind je 10 bijzondere serviezen die echt het verzamelen waard zijn! En het leuke is je kunt hier vandaag mee beginnen! Elk servies is wel te vinden op Marktplaats, Catawiki en bij goed geluk op rommelmarkten en in kringlopen. Dit zijn ze:
Met stip op 1: mijn all-time favoriete servies namelijk ‘Flash One’, ontworpen door Dorothy Hafner in 1982 voor het Duitse Rosenthal. Een prachtig kleurrijk pop-art servies, te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Mijn favoriet is de bont gekleurde variant maar er is zelfs een volledig witte variant. Ivar kocht het eerste deel in België via Kapaza, daarna haalde we een deel op in Gelderland én we vonden onderdelen op de rommelmarkt in Hamburg. Er ontbreken nog wat items zoals de terrine en de gourmetset maar ik wacht geduldig af tot het ergens op mn pad komt voor een leuk prijsje. 💎
Over dit bijzondere servies maakte ik een filmpje:

Op nummer 2: ‘Lotus’ ontworpen door Bjorn Wiinblad in 1979 voor het Duitse Rosenthal. Het servies is gemaakt ter ere van het 100-jarig bestaan van Rosenthal. Dit servies is te verkrijgen in roze/wit, goud/wit, grijs/wit, groen/wit, blauw/wit en in wit/wit.
We hebben zelf verschillende kleuren in de verzameling en het is ook heel leuk te combineren. Een tijdje terug dekte we onze paastafel met alleen het roze servies.
Op nummer 3: ‘Cambridge’ van Royal Sphinx Maastricht, gemaakt in de jaren ’50. Dit servies kennen we allemaal wel uit grootmoeders kastje. Het is in het rood verkrijgbaar en in het blauw. Je vindt dit servies veel in de kringloop en het is leuk geprijsd. Bij ons thuis is het een geliefd paasservies. De combinatie tulpen, paaseieren, wit tafelkleed en het mooie blauwe Cambridge servies is écht een plaatje om te zien.

Op nummer 4: ‘Pastel’ van Royal Sphinx Maastricht, gemaakt in de jaren ’50. Al ruim 70 jaar oud maar nu bezig aan een ware opmars. Goed geprijsd en ruim verkrijgbaar. Let wel; sommige kleuren zijn duurder dan andere.

Op nummer 5: ‘Acapulco’ ontworpen door Christine Reuter in de jaren ’50 voor Villeroy & Boch. Het patroon van dit servies is geïnspireerd op decoraties uit Mexico. Waarschijnlijk zie je dit servies heel regelmatig langs komen want het is populairder dan ooit. Dit servies is een werkelijk gigantisch, noem het op en het is gemaakt. Van onderzetters tot beschuitbussen, gourmetborden, bierpullen en snijplanken.

Op nummer 6: ‘Cut for Coffee’ van het Britse serviesmerk Elizabethan. Dit ontwerp is van origine gemaakt door de porseleinfabriek Elizabethan maar tegenwoordig bestaat dit merk niet meer dus wordt het servies geproduceerd door Queen’s. Zelfde servies dus maar een ander stempeltje op de onderkant. Je vindt dit servies op Marktplaats (zoek op beide merken) en af en toe in een kringloop. Het wordt nog nieuw gemaakt maar het aanbod is niet groot.
Op nummer 7: Het visservies van het Franse Limoges. Prachtig servies met allerlei verschillende vissen in bijzondere kleurstellingen en patronen. Én bijna altijd met gouden randjes. Van dit servies vind je vooral schalen en borden, items die nodig zijn voor een fancy visbuffet. Ook het Limoges servies wordt weer steeds populairder ook al is het geen servies voor dagelijks gebruik door de gouden randjes. Want gouden randjes betekent HANDWAS. In de vaatwasser slijt het goud er namelijk af en in de magnetron gaat het knetteren. Dus vermijd deze twee.

Op nummer 8: ‘Cobalt Net’ ontworpen door Anna Yatskevich voor het Russische Lomonosov Imperial. Ik weet nog goed dat ik dit servies voor het eerst zag; instant love. Wat een schoonheid maar wat een prijs ook! Dit servies uit 1946 is het duurste servies in deze top 10, niet zo gek ook want het is beschilderd met 22-karaats goudverf. De prijs van dit servies is hoog maar ik kocht niet lang geleden 2 kop/schotel voor €10 bij de kringloop. Dus wie goed zoekt…
Op nummer 9: hier staan maar liefst 2 serviezen want ik kon niet kiezen. Want wat ontbreekt er nog in dit lijstje? Juist! Een kerstservies. Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende twee.
Allereerst de 'Star Fluted Christmas' collectie van Royal Copenhagen. Geen oudje want ontworpen in 2006 maar man o man wat een plaatje. Dit Deense servies (van zeer hoge kwaliteit porselein) is wit van kleur en versierd met een guirlande waaraan hele klassieke kerstornamenten hangen. Zoals een bel, een strik, een engel of een trompet. Het servies is nog volop verkrijgbaar maar wel aan de prijs. Om je een idee te geven: voor een dinerbord betaal je €111,90. Leuk om te weten: het servies is geïnspireerd op een collectie van Royal Copenhagen uit 1783.
Het tweede kerstservies is ‘Naif Christmas’ van Villeroy & Boch. Dit servies is ontworpen door de Corsicaanse kunstenaar Gérard Laplau. Het servies is ook gemaakt met zomerse landschappen en met de Ark van Noach. Het wordt sinds kort niet meer nieuw gemaakt maar is zeker wel goed verkrijgbaar via bijvoorbeeld Marktplaats.
Op nummer 10: ‘Flower of the Month’ serie van het Britse Royal Albert gemaakt tussen 1970-2009. Schitterend klassiek en authentiek merk, dat is Royal Albert voor mij. Ze maken uitsluitend serviezen voor de Engelse High Tea en maken zelfs aparte kopjes voor heren en voor dames. Afgesteld op de grote van de mond en de handen. Deze ‘Flower of the Month’ serie heeft elke maand eigen serviesdelen gedecoreerd met bloemen passend en bloeiend in die maand. De prijzen zijn wisselend, ook afhankelijk van het decor op het kopje.

Comments