top of page

Lille: struinen op de Brocante van Rijsel - Europa's grootste antiekmarkt

Bijgewerkt op: 11 jul.

De Franse variant van Temploux is… Lille! Ook wel de ‘Brocante van Rijsel’ genoemd. Elk eerste weekend van de september veranderd deze Franse stad in 1 groot antiek, brocante, vintage en rommelparadijs. En ik was erbij dit jaar! In deze blog lees je alle ins en outs over Lille. Hoe kun je er makkelijk komen? Is het betaalbaar? Is het alleen voor handelaren of ook een markt voor particulieren? En hoe is Lille ten opzichte van Temploux? Alle tips en tops vind je hier!


De Brocante van Rijsel, tell me more...

In de Franse stad Lille vindt 1x per jaar een enorm evenement plaats namelijk de Brocante van Rijsel. Het eerste weekend van september maakt deze grote stad plaatst voor 1200 marktkramen en een heleboel mensen met kleedjes. Maar liefst 100 kilometer aan antiekmarkt en rommelmarkt slingert zich door de stad en er zijn maar weinig stoepen die vrij zijn tijdens dit evenement. Tegelijkertijd is er een soort wedstrijd gaande onder de horecazaken in Lille namelijk wie de grootste berg lege mosselschelpen verzameld. Want overal kun je ‘Moules Frites’ bestellen, hét gerecht tijdens de brocante.


Eigenlijk zijn er in Lille 2 markten tegelijkertijd gaande en dat door elkaar heen. Een antiekmarkt en een rommelmarkt. Er staat een heel groot gedeelte aan handelaren maar ook heel veel particulieren die hun eigen spullen verkopen. Vooral op de hoofdwegen vind je de handelaren en in de zijstraten staan meer particulieren maar het blijft nog steeds wel gemixt.


Prijzen

Lille is net als Temploux aan de prijs. Dat komt doordat het beide antiek- en vintagemarkten zijn en geen rommelmarkten. Er staan veel handelaren en die weten heel goed de waarde van hun objecten. Daarnaast ontvangt Lille in dit weekend ruim 3 miljoen bezoekers. Dus de lat qua prijzen ligt hoog want er is ook een hoop animo.


Wat leuk is aan Lille is dat er ook een rommelmarktgedeelte is. Hier staan particulieren en liggen de prijzen natuurlijk veel en veel lager. Hier kan je wel voor een paar euro leuke dingen scoren. Hou er wel rekening mee dat de particulieren echt met rommel staan ala Koningsdag. Dus vooral heel veel speelgoed, kleding, oude keukenspullen en kleine frutsels. Wil je hier een mooie schat vinden dan zul je goed moeten zoeken. De rommelmarkt telt tientallen kilometers dus hou je van goed schatzoeken? Dan kan je los.


In Lille betaal je bij 95% van de verkopers met cash geld. De overige 5% heeft een pinautomaat bij hun stand staan. Er zitten genoeg pinautomaten in de stad maar er staan wel flinke rijen. Tip is om te zorgen dat je voldoende cash bij je hebt zodat je niet achteraan de rij hoeft aan te sluiten, zonde van je tijd.



De indeling van de stad

Een tip is om voor vertrek een plattegrond van de brocante van Lille te bestuderen. Deze vind je door te googelen maar let wel even op het jaartal want elk jaar is net even anders. Op deze plattegrond wordt aangegeven wat waar staat door middel van kleuren. Een stippellijn geeft aan in welk gebied de markt plaats vindt. Voor 2022 waren er verschillende groepen:

  • Oranje: handelaren en bewoners

  • Geel: antiquairs

  • Blauw: lokale bewoners

  • Roze: verenigingen

  • Rood en wit: verkoop van producten die niet ondersteund worden door de organisatie van de brocante van Lille

  • Paars: gewone markt met groente en fruit

  • Bruin: plek waar culturele activiteiten plaats vinden

Het antiekgedeelte en het rommelmarkt loopt een beetje door elkaar heen. Zo sta je tussen de kleedjes met kinderspeelgoed en 10 meter verderop staat er een antiquair met zeldzame Art Deco vazen.




Ga op zoek naar een 'lekker stukje.'

Wat opvalt aan Lille is de drukte. Er komen ook ruim 3 miljoen mensen op dit event af en vanuit verschillende landen worden er dagtochten georganiseerd. Dus naast bussen uit Nederland komen er ook bussen aan uit Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en ga zo maar door.


Op sommige stukken kun je lastig struinen op eigen tempo. Je loopt in een meute dus je moet met het tempo meegaan. Dit kan best vermoeiend zijn dus wij hebben drukke straten afgewisseld met af en toe een rustig stuk. En die zijn gelukkig prima te vinden. Ga een zijstraat in en je komt terecht op een leuk pleintje waar je op je eigen tempo kunt rond slenteren en gelijk even een versnapering haalt.


Wat Lille extra druk maakt is dat er in het centrum veel mooie winkels zijn die tijdens de brocante een extra uitverkoop houden. Dus dat betekent dat er ook veel mensen naar Lille komen niet voor de brocante maar wel voor de goede koopjes. De winkels en de brocante zitten in hetzelfde gebied dus dat loopt in elkaar over.



Ga met mij mee naar Lille!

Dit jaar organiseer ik voor de aller eerste keer een reis (voor een beperkt gezelschap) naar de brocante van Rijsel en goed nieuws…. Want jij kan met mij mee! Tijdens de heenreis stoom ik je helemaal klaar voor de grootste Brocante van Europa. Ik leer je al mijn tips, tricks en ervaringen zodat jij als een pro-schatjager Lille kan gaan verkennen. Tijdens de markt ben ik beschikbaar voor al je vragen, voor advies en schatjacht-hulp.

Voor vertrek ontvang je van mij al wat huiswerk want goed voorbereid is het halve werk!

En tijdens de heenreis vertel ik je nog veel meer zoals:

  • Waar let je tijdens een koop op?

  • Hoe herken je kwaliteit?

  • Hoe te focussen op een zon grote markt als deze?

  • En waar let je op als glas koopt? Of porselein? Of hout?




Lille VS Temploux

De grote hamvraag: Lille of Temploux? Lastig te zeggen want dat verschilt natuurlijk per persoon en ze zijn ook moeilijk te vergelijken. Temploux is een dorp, het is er gemoedelijk, beetje kneuterig misschien maar heerlijk struinen. Lille is drukker en groter en het aanbod bijzondere items is hier ook veel groter. Ik heb hier objecten gezien die eigenlijk in musea thuis horen en dat vond ik wel heel inspirerend.


De belangrijkste verschillen tussen deze twee marken:

  • Lille is echt druk. De markt is wel vele malen groter maar er komen ook veel meer mensen op af. Temploux is rustiger en ook een stuk kleiner.

  • Het aanbod in Lille is vele malen groter. Een rondje Temploux is 6 kilometer en een rondje Lille is 100 kilometer. Zo is het aanbod in Lille ook diverser. In Temploux wordt haast geen kleding verkocht, in Lille heb ik zelf een hele leuke vintage rok gescoord bij 1 van de vele kledingverkopers.

  • Beide markten zijn aan de prijs maar in Lille waren de prijzen nog een tikkie hoger wat verklaarbaar is doordat er meer écht bijzondere objecten worden aangeboden.

  • Lille is gezelliger. Er zit volop horeca en leuke tentjes. Je kunt allerlei lekkere dingen eten en plaats nemen op 1 van de vele terrassen. In Temploux is bijna geen horeca aanwezig naast de speciale markthoreca.


Wanneer?

De brocante van Lille is altijd in het eerste weekend van september. De volgende editie is van 1 tot en met 3 september 2023. In 2024 is de markt op 14 en 15 september ivm de Olympische Spelen. Nog een aantal tips wanneer je naar Lille gaat:

  1. Neem zonnebrand mee, eten en voldoende drinken.

  2. Neem een boodschappenkarretje mee met daarin voldoende handige tassen. Kies niet voor een bolderkar want hiermee kan je niet door de menigte manoeuvreren. Vermijd tassen die je in je handen moet vasthouden, dat is enorm onhandig. Mijn favoriete tassen zijn die van de IKEA en de tassen van Susan Bijl.

  3. Ga je met de auto? Zorg dan voor een lege kofferbak en neem dekens, opklapkratten en noppenfolie mee om je spullen veilig naar huis te kunnen vervoeren.

  4. Zie je iets moois? GA EROP AF! Al moet je dwars door een meute heen; neem die sprint. Denk niet ‘Oh, daar kom ik zo vanzelf wel langs.’ Want dan zul je zien dat het verkocht is en dat is natuurlijk doodzonde. Nothing hunts us more than the vintage we didn’t bought.

  5. Een hoge vraagprijs? Zie de prijs in perspectief. Hoe gek ben je op het item? Is het iets wat je de rest van je leven gaat koesteren? Is het zeldzaam of vind je het op elke hoek van de straat? En wat zou je er in een kringloop voor betalen? Misschien helpen deze vragen je bij je keus. Het zou zonde zijn als je straks thuis zit te balen.

  6. Zie je iets moois op de markt? Vraag altijd de prijs, hoe duur of exclusief de verkoper/stand er ook uitziet. Wie weet valt het hartstikke mee. Ook als je twijfelt over een item; vraag naar de prijs. Misschien is het maar €1 en hoef je daardoor niet langer na te denken. Of de vraagprijs is €20 waardoor het item gelijk niet interessant meer voor je is.

  7. Heb je iets gevonden en is de prijs naar wens? Pak het en HOU HET VAST! Laat het item nooit los want je wilt toch niet dat het onder je neus verkocht wordt aan een ander!? Kijk dan op je gemak wat de verkoper nog meer heeft liggen. Verzamel eerst alles wat je wilt kopen en spreek dan je prijs af. Vaak werkt het zo dat hoe meer je koopt, hoe hoger de korting.

  8. Check je item op beschadigingen VOORDAT je betaalt. Barsten, scheuren, chipjes, haaltjes, kijk het object goed na. Is het keramiek of porselein? Klop er dan tegen. Bij een helder geluid is het item heel. Hoor je een dof geluid dan zit er ergens in het item een barst.

Ik wens je heel veel plezier in Lille en ik hoor graag je ervaringen of aanvullende tips!


229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page