top of page

Temploux: struinen op de grootste brocante van België

Temploux, de grootste brocante van België. Een weekend lang staat dit kleine Belgische dorp vol met meer dan 1200 verkopers. Wij gingen dit jaar voor het eerst en ik vond het WAANZINNIG! In deze blog lees je alle ins en outs over Temploux. Waar kun je overnachten? Is het rolstoel toegankelijk? Wat kan je er kopen? En misschien wel de meest gestelde vraag: hoe zijn de prijzen in Temploux? Alle tips en tops vind je hier!Temploux, wat is het precies?

Temploux is een klein Belgisch dorpje op ongeveer 2.5 uur rijden vanaf Den Haag. Er wonen maar 2100 inwoners in dit dorp en de winkels zijn hier op 2 handen te tellen. Maar 1x in het jaar wordt dit jaar omgetoverd tot een tweedehands-walhalla. Een parcours van maar liefst 6 kilometer lang vol met kramen en kleedjes vormen de ‘Brocante de Temploux’. Officieel begint de markt op zaterdag om 07.00 maar vrijdag kun je hier ook al je slag slaan. Het hele event duurt tot zondagavond. Het is een weekend lang struinen langs kramen vol met mooie tweedehands, retro, antieke en vintage spullen. Van glaswerk, tot serviezen, oude toonbanken en gekke beelden. Wat mij betreft is Temploux echt een aanrader want ik vond het er heerlijk. Maar voordat je gaat is het handig om van een aantal dingen op de hoogte te zijn:


Prijzen Temploux noemt zichzelf een vlooienmarkt/rommelmarkt maar eigenlijk dekt dit niet helemaal de lading. Er staan namelijk heel veel handelaren op de markt. Het overgrote gedeelte eigenlijk. Dat is goed om te weten want dat heeft invloed op het prijsniveau want dat ligt hier best hoog. Natuurlijk wisselt het per verkoper maar hou hier wel rekening mee. Daarnaast is het ook zo dat de verkopers meestal weten wat ze verkopen. Dus welk merk, leeftijd, ontwerper, waarde ect. De kans dat je hier per ongeluk of ongezien een vaas van de Belgische keramiek ontwerper Charles Catteau koopt is echt heel klein. Ze kennen hun verkoopwaar goed.

De prijzen in Temploux zijn niet te vergelijken met de prijzen van een kringloop. Ze liggen echt wel hoger dan dat. Er zijn kramen bij die antiekwinkel-prijzen hanteren. Laat je hierdoor niet afschrikken want dat geldt echt niet voor elke verkoper.


Mijn tip: vraag veel (echt veel) naar prijzen. Als je veel prijzen kent kan je ook beter inschatten wat duur en wat goedkoop is.


Het goedkoopste wat wij op Temploux hebben gekocht is een doosje voor €0,10. Maar we hebben ook mooie items in onze handen gehad waarvan de vraagprijs rond de €800 lag dus alles is mogelijk.

Natuurlijk hoort het erbij om af te dingen wanneer je op een vlooienmarkt bent maar doe dit met beleid. De verkopers betalen €200 om op Temploux te mogen staan. Daarnaast is het een pittig weekend voor deze mensen, veel van hun slapen bijna niet omdat ze in hun kraam blijven nachts om hun handel veilig te houden. Dus gun de verkopers ook hun winst.


Mijn tip: op vrijdag is onderhandelen lastig want de verkopers hebben nog het hele weekend voor zich en zijn dus niet erg flexibel met hun prijs. Naarmate het weekend vordert wordt het onderhandelen makkelijker.Taal

In Temploux wordt Frans gesproken. Handig is om de Franse getallen uit je hoofd te kennen of houdt je telefoon bij de hand. Begrijp je een bedrag niet? Laat de verkoper dan dit bedrag op je calculator intypen.Rolstoel-toegankelijkheid

De rommelmarkt slingert door het dorp heen waarvan alle wegen geasfalteerd zijn of betegeld. Ik heb dan ook meerdere personen in een scootmobiel of rolstoel gezien. Wel is het zo dat niet alle kramen helemaal op de weg staan. Er is ook een deel waarvan de kraam doorloopt in een (hobbelig) weiland. Wil je dus echt alles goed kunnen bekijken in deze kramen dan moet je het weiland in. Dit lijkt me minder praktisch wanneer je slecht ter been bent. Over het algemeen zou ik Temploux zeker een aanrader vinden wanneer je in een rolstoel zit, hou er alleen rekening mee dat je sommige stands niet (volledig) in kunt. Wat betreft de toiletten: er staan Dixies op de markt en naar mijn weten is er geen invalide toilet aanwezig.

Overnachten In Temploux zelf zitten geen hotels of accommodaties waar je kan overnachten. Je moet het dus buiten Temploux zoeken. Wij zaten in het hotel Ibis Styles Namur. Een tweepersoonskamer voor 2 nachten kost €175 en het beviel meer dan prima. Het is met de auto 4 minuten rijden naar Temploux dus je bent er zo. Boek op tijd. We hebben zelf in maart geboekt voor de brocante in augustus. Aan het hotel zit het restaurant Le Félicien waar we beide avonden heel goed gegeten hebben. Echt een aanrader om even bij te komen na de schattenjacht. Denk eraan om wel alvast een plekje te reserveren, dit is een populair restaurant.


Parkeren Op zaterdag en zondag gaan de weilanden open waar je je auto kwijt kunt. Je betaalt hier €5 per auto en bij sommige weilanden krijg je daarvoor een bonnetje voor een gratis koffie. Ik raad zeker aan om direct naar deze parkeerplaatsen toe te rijden want in het dorp ga je echt geen vrije plek vinden. Ook zijn de weilanden op een prima loopafstand. Op vrijdag zijn de meeste weilanden nog gesloten dus kun je ook een plekje in het dorp zoeken voor je auto.

Programma Officieel begint de markt op zaterdag om 07.00 maar voor de diehards: je kan al eerder terecht. Vrijdag om 18.00 mogen namelijk alle verkopers Temploux in om op te bouwen. Voor die tijd staan er ook wel wat kramen maar dat is eigenlijk nog niet echt de moeite waard. Na 18.00 is het wel leuk om te gaan. Ongeveer 50% van de kramen is dan open.

Op zaterdag is er ongeveer vanaf 05.00 leven op de markt maar het overgrote gedeelte is nog wel dicht. Wij vinden dit zelf een top tijdstip om te gaan omdat het dan nog lekker rustig is en je natuurlijk de eerste keus hebt. Vanaf ongeveer 08.00 is de hele markt geopend. Het gaat de hele dag door, zeker tot een uur of 20.00. Dit jaar waren er een aantal stands die ook helemaal vertrokken op zaterdag en dus maar voor 1 dag op Temploux stonden.

Op zondag begint het feest later. Ongeveer vanaf 07.00 gaan de eerste kramen open en rond 09.00 staan alle kramen klaar voor de verkoop. Op zondag is het qua verkopers minder druk, wel zijn er wat nieuwe kramen dus dat is wel interessant.


Het assortiment Op Temploux kan je heel veel vinden maar niet alles. Wat je vooral tegenkomt zijn items voor in huis zoals servies, vazen, beelden maar ook hier en daar meubels. Daarnaast wordt er heel veel verzamelwaar verkocht zoals tweedehands goederen van Disney, Kuifje, Playmobil en strips. Wat je bijna niet ziet is kleding, heel af en toe een rekje.

Eten, sanitair en voorzieningen Het eten op Temploux wordt verzorgd door 1 organisatie. Op de route zijn 8 plekken waar grote tenten staan waar je eten en drinken kunt kopen en plaats kan nemen aan biertafels. Het assortiment bestaat uit friet, broodje hamburger, broodje worst, taart, wafels, pain du chocolat en ijs. De keuze is niet reuze maar voor ieder wat. Ik raad je aan om zeker voldoende drinken en eten zelf met je mee te nemen. Op 5 plekken in Temploux staan een aantal Dixies voor als je naar de wc moet. Een bezoekje kost €0,50 of je koopt een bandje waarmee je onbeperkt naar het toilet kan voor €5.


Een gouden tip: NEEM GENOEG CASH GELD MEE!


In Temploux zit namelijk geen pinautomaat. De dichtstbijzijnde pinautomaat zit in Namur en dat is 8 minuten met de auto (of ruim 1 uur lopen...). Dus zorg echt dat je genoeg flappen in je portemonnee hebt zitten. Je kan prima voor of na de markt even naar dit dorp rijden om te pinnen maar midden op de dag wil je dat echt niet. Dan ben je niet alleen je parkeerplekje kwijt, het is een vervelende onderbreking in je zoektocht. Alles op de markt moet cash betaald worden dus 3 pinpassen op zak hebben is eigenlijk waardeloos op Temploux.


Tip: Op Temploux zit een info loket waar je gratis een handige plattegrond kunt krijgen. Zeker voor de eerste dag is dat een aanrader want als je de markt niet kent dan kan het aanvoelen als een soort doolhof.

Plattegrond Temploux

De markt loopt in een soort lus door het dorp heen met een aantal zijpaden. Het hele stuk is 6 kilometer lang en aan beide kanten van de weg staan verkopers.


Lille VS Temploux

De grote hamvraag: Lille of Temploux? Lastig te zeggen want dat verschilt natuurlijk per persoon. Voor mij geldt dat mijn hart gestolen is door Temploux en niet door Lille. Temploux is voor mij groot genoeg om leuke items te kunnen vinden. En het voelt gemoedelijker. Lille vond ik te overweldigend en te groot, het was voor mij niet meer behapbaar. Wel was ik alleen op zaterdag in Lille, de drukste dag. Dus ik verwacht een andere ervaring wanneer je drie dagen gaat naar deze Franse stad.

De belangrijkste verschillen tussen deze twee marken:

 • Lille is echt druk. De markt is wel vele malen groter maar er komen ook veel meer mensen op af. Temploux is rustiger, daar heb ik niet stil gestaan in een menigte als een stel sardientjes in een blik, in Lille helaas wel.

 • Het aanbod in Lille is vele malen groter. Een rondje Temploux is 6 kilometer en een rondje Lille is 100 kilometer. Zo is het aanbod in Lille ook diverser. In Temploux wordt haast geen kleding verkocht, in Lille heb ik zelf een hele leuke vintage rok gescoord bij 1 van de vele kledingverkopers.

 • Beide markten zijn aan de prijs maar in Lille waren de prijzen nog een tikkie hoger.

 • Lille is gezelliger. Er zit volop horeca en leuke tentjes. Je kunt allerlei lekkere dingen eten en plaats nemen op 1 van de vele terrassen. In Temploux is bijna geen horeca aanwezig naast de speciale markthoreca.


Wanneer? De volgende Temploux Brocantes staan al gepland:

 • 2023: 19 en 20 augustus

 • 2024: 24 en 25 augustus

 • 2025: 23 en 24 augustus

 • 2026: 22 en 23 augustus

 • 2027: 21 en 22 augustus

Nog een aantal tips wanneer je naar Temploux gaat:

 1. Neem zonnebrand mee, eten en voldoende drinken.

 2. Wees voorbereid op keihard sjouwen. Neem daarom een boodschappenkarretje mee met daarin voldoende handige tassen. Een bolderkar kan ook maar is wel vrij log en daarmee kan je minder makkelijk manoeuvreren tussen de mensen door. Vermijd tassen die je in je handen moet vasthouden, dat is enorm onhandig. Mijn favoriete tassen zijn die van de IKEA en de tassen van Susan Bijl.

 3. Zorg voor een lege kofferbak en neem dekens, opklapkratten en noppenfolie mee om je spullen veilig naar huis te kunnen vervoeren.

 4. Zie je iets moois? GA EROP AF! Al moet je dwars door een meute heen; neem die sprint. Denk niet ‘Oh, daar kom ik zo vanzelf wel langs.’ Want dan zul je zien dat het verkocht is en dat is natuurlijk doodzonde. Nothing hunts us more than the vintage we didn’t bought.

 5. Een hoge vraagprijs? Zie de prijs in perspectief. Hoe gek ben je op het item? Is het iets wat je de rest van je leven gaat koesteren? Is het zeldzaam of vind je het op elke hoek van de straat? En wat zou je er in een kringloop voor betalen? Misschien helpen deze vragen je bij je keus. Het zou zonde zijn als je straks thuis zit te balen.

 6. Zie je iets moois op de markt? Vraag altijd de prijs, hoe duur of exclusief de verkoper/stand er ook uitziet. Wie weet valt het hartstikke mee. Ook als je twijfelt over een item; vraag naar de prijs. Misschien is het maar €1 en hoef je daardoor niet langer na te denken. Of de vraagprijs is €20 waardoor het item gelijk niet interessant meer voor je is.

 7. Heb je iets gevonden en is de prijs naar wens? Pak het en HOU HET VAST! Laat het item nooit los want je wilt toch niet dat het onder je neus verkocht wordt aan een ander!? Kijk dan op je gemak wat de verkoper nog meer heeft liggen. Verzamel eerst alles wat je wilt kopen en spreek dan je prijs af. Vaak werkt het zo dat hoe meer je koopt, hoe hoger de korting.

 8. Check je item op beschadigingen VOORDAT je betaalt. Barsten, scheuren, chipjes, haaltjes, kijk het object goed na. Is het keramiek of porselein? Klop er dan tegen. Bij een helder geluid is het item heel. Hoor je een dof geluid dan zit er ergens in het item een barst.

Ik wens je heel veel plezier op Temploux en ik hoor graag je ervaringen of aanvullende tips!286 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page