top of page

Mijn ultieme treasure wishlist

Bijgewerkt op: 23 jan.

Al vanaf kleins af aan ben ik een verzamelaar. Sinds een jaar of 10 is dit officieel uit de hand gelopen en ben ik (noodgedwongen) items gaan verkopen. Ja het is heus waar. Mijn liefde voor verzamelen leidde ertoe dat ik nu antiekhandelaar ben. And I love it to death! Doordat ik items ben gaan verkopen heb ik ook geleerd om me minder aan spullen te hechten. Eigenlijk hecht ik me bijna nergens meer aan en kan ik spullen heel makkelijk weer weg doen. Ook al vind ik ze mooi, wonderschoon, prachtig ect. Maar in mijn hoofd zit altijd een lijstje met items waarvan ik ooit hoop dat ik ze kan inkopen. Op een rommelmarkt, kringloop of via een inboedel. Items die zo vreselijk mooi vindt dat ik ze dolgraag in mijn eigen huis zou zetten. Items die mijn tweedehands-hart sneller doen kloppen. Dit is mijn ultieme treasure wishlist:


Op 1: De Mickey Mouse ladekast ontworpen door de Fransman Pierre Colleu. Google de beste man en je zal zien dat hij ook een soort Teletubbie-achtig huis heeft ontworpen. Anyway, in de jaren ’80 ontwierp hij de Mickey Mouse kast. En daar bleef het niet bij want er is ook een waanzinnig Pluto kinderbureau en een Dalmatiër setje. Werkelijk fantastisch maar de Mickey Mouse ladekast staat voor mij toch met stip op 1.


Van de kast zijn verschillende varianten en kleuren te verkrijgen en op internet worden er best wat aangeboden. Je moet wel je portemonnee trekken; prijzen variëren van €2.000 (marktplaats) tot €15.000 (1stdibs) per kast.Op 2: Deze is een beetje voor mezelf maar vooral voor mijn man. Want hij is hoteldebotel op deze lamp (en ik op hem) dus staat hij ook op de wishlist. De Pipistrello lamp van Martinelli Luce. De lamp is geïnspireerd op de vormen van een vleermuis. Hij ontwierp de lamp in 1965 en inmiddels zijn er al tientallen varianten op de beroemde lamp gemaakt. Verschillende kleuren en groottes. De sport is om een authentieke te vinden. De lamp zoals hij van origine door Luce is ontworpen.


De lampen zijn nog volop verkrijgbaar. Nieuw zijn ze te koop via vele websites (maar dat voelt als vals spelen) maar ook via Catawiki en Marktplaats. We hopen ooit dat er een mooie variant op ons pad komt, we wachten met smart op hem.Op 3: Wat me fantastisch lijkt (wanneer we een groot huis hebben) is om een carrousel paard in de woonkamer te hebben. Oude draaimolens hebben mij altijd gefascineerd. Vooral in oude exemplaren zit bizar veel handwerk. Vaak zijn deze volledig met de hand gezaagd en natuurlijk handbeschilderd. Dus het liefst zou ik een houten paard willen, met glazen ogen en (heel belangrijk) met de originele paal er nog aan. De paal van gedraaid hout of metaal is voor mij namelijk de ultieme verwijzing naar de draaimolen.Op 4: Dit is een lastig verhaal. Waarschijnlijk heb je m ooit wel voorbij zien komen op mijn feed: mijn Sabino iriserende Art Deco parfumfles. Een pareltje en het is 1 van de weinige dingen in mijn collectie waar ik echt gehecht aan ben. Maar nu heb ik ooit, lang geleden, een afbeelding gezien van precies deze fles alleen in kleur. Gemaakt van rood, groen en blauw glas. Hij stond te koop op een Amerikaanse site, ik die persoon gemaild, nooit reactie en nu is de website uit de lucht. En het ergste is: er is online 0 beeld van te vinden. Maar ik WEET dat deze fles bestaat. Mocht ik hem ooit tegen komen dan zal ik hemel en aarde bewegen om in bezit te komen van dit ongrijpbare item.Meer weten over Sabino? Ik maakte er een aflevering over van 'In de Antiekbizz... met Liz.'
Op 5: Ik vond er ooit twee op een antiekmarkt, liet ze liggen en kan daar nog steeds om treuren. De Clam Shell tafellamp van Liane Rougier ontworpen in 1970. Liane Rougier vormde samen met Roger Rogier MAISON ROUGIER. De lamp is gemaakt van een soort perspex wat bewerkt is met een parelmoer glans erover. Wanneer je de lamp openklapt komt de ‘parel’ tevoorschijn. Online kan je zeker een aantal exemplaren vinden maar haal je portemonnee dan alvast tevoorschijn.Op 6: De koektrommels van ROBJ Paris. Dit zijn zulke fantastische mooie items daar kan ik een boek over schrijven. We beginnen bij het begin. ROBJ is een anagram van de oprichter van dit merk namelijk Jean Born. Hij richtte dit porseleinmerk op in de jaren '20 in Parijs. Zijn doorbraak was in 1925 tijdens de Wereld Tentoonstelling waar hij brons won met zijn ontwerpen. ROBJ was een 'éditeur' wat betekende dat het bedrijf alleen stukken maakte in opdracht en deze onder zijn eigen naam verkocht. Zijn producten werden gemaakt door de beste porseleinfabrieken van Europa zoals Manufacture de Sèvres, Villeroy et Boch in Luxemburg en Michelaud Frères, een van de toen weinige fabrikanten in Limoges. ROBJ had een groothandel in Parijs (vlakbij Gare de l'Est) en daar verkocht hij alleen aan de allerbeste winkels in Parijs. Op aanvraag produceerde hij bonbonnières, koffieserviezen, boekensteunen en drankflessen. En dus ook koektrommels. Nou vonden wij een jaar of 8 geleden vier van deze koektrommels op een grote antiekmarkt. We kochten ze allemaal in eerste instantie voor de verkoop. Maar eenmaal thuis neergezet sloeg de vonk over en besloten we ze te houden. Alleen er zijn nog meer varianten en (je voelt hem al aankomen) de collectie moet compleet. Dus hoog op onze wishlist staan de nog ontbrekende koektrommels van ROBJ!


Koektrommels - ROBJ Paris


Meer weten over ROBJ? Ik maakte over deze ontwerper een aflevering van 'In de Antiekbizz... met Liz.'

Op 7: Onbetaalbaar, Italiaans, zeer schaars en oogstrelend mooi. Deze beauty van Ludovico Diaz de Santillana. Ludovico Diaz de Santillana trouwde met Anna Venini en dat is de dochter van de oprichter van het Italiaanse Venini. Venini kan je vergelijken met een soort glashemel, de mooiste glasitems ter wereld worden hier gemaakt. De lamp is gemaakt in de jaren '60 en dus afkomstig uit de Venini werkplaatsen. Deze lamp kwam op mijn pad doordat ik er online een afbeelding van zag (nee, ik hem m dus nog nooit in het echt gezien) en sindsdien is mijn crush werkelijkheid. Slecht nieuws: er is online maar 1 exemplaar te vinden en die is al lang en breed verkocht. Maar ik hou mijn ogen en oren open want ik weet; ergens wacht een Diaz de Santillana op mij.Op 8: De pillendoosjes van Limoges. Het is een hebbedingetje en er zijn er eindeloos veel te verzamelen. Limoges ontwerpt jaarlijks vele soorten pillendoosjes in 101 thema's. Eigenlijk alles wat je kan bedenken, daar wordt een pillendoos van gemaakt. Van voedsel, tot dieren, roulette tafels, kerstbomen, kastelen maar ook schoenen, ijshockeyspelers en Disneyfiguren. Ze zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit porselein, handbeschilderd en kostbaar. Ga naar een Franse antiekmarkt en je zal vitrines vol vinden. De sport voor mij is om ze voor een appel en een ei te kopen.Op 9: Aan de eettafel, in een mooie grote hal of in de slaapkamer. Man wat zou ik daar graag zo'n waanzinnig gave stoel neerzetten ontworpen door George J. Snowden. Snowden is een Britse ontwerper die onder andere samen met Ettore Sottsass in 1981 de Memphis Group oprichtte. Dit was een groep interieurontwerpers die zich verzette tegen het functionele van meubels. Als tegenbeweging hierop ontwierpen ze allerlei onlogische meubelstukken en accessoires. In 1984 ontwierp Snowden deze beauty en ze draagt de naam 'Saragoza.'Op 10: Keramiek van Leen Quist. Leen Quist was een Nederlandse keramist die bekend stond om zijn eenvoudige en geometrische ontwerpen. Vooral zijn ontwerpen met de blauwe lijnen en strepen vind ik prachtig om te zien. Heel af en toe kom ik een ontwerp van hem tegen op een veiling maar inmiddels is veel van zijn werk in bezit van musea. We hebben zelf 1 schaal en 2 potjes en ik hoop ooit nog meer te kunnen kopen.Op 11: Het Disney porselein van Singer Limoges. Op een antiekmarkt in België kocht ik een porseleinen citruspers met een kopje met daarop afbeeldingen van Disneyfiguren. Gewoon voor de leuk, omdat ik nou eenmaal Disney gek ben. Eenmaal thuis ben ik dit item gaan onderzoeken en bleek ik gewoon nog meer in de kast te hebben van deze serie! Het is gemaakt door Singer Limoges tussen 1954 en 1974. Naast een citruspers is er naar mijn weten ook een zoutstrooier, mini-servies set, een kinderbord en soepkommen.


Disney porselein van Singer Limoges

Wil je meer weten over mijn Disney verzameling? Ik maakte een aflevering van 'In de Antiekbizz... met Liz' over mijn Disney collectie.

Op 12: Het perfecte vitrinekastje. We hebben een prachtig vitrinekastje in de hal staan maar het is helaas OVERVOL. Daarom zijn we al tijden op zoek naar een extra vitrinekast. Hij moet compact zijn, slank, veel glas, genoeg plankjes erin en het liefst een vitrinekastje voor aan de muur. We zijn inmiddels 3 jaar aan het zoeken maar er is nog niets langs gekomen wat in de richting komt.vitrinekast - sol lewitt - Rosenthal

Op 13: Een Victoriaans poppenhuis. Hoe hij er van binnen uitziet deert me niet maar van buiten moet hij grillig zijn, haast spookachtig. Het huis van de Addams Family maar dan in miniformaat. Prachtig item voor in onze (toekomstige) werkkamer.Op 14: Ken je 'The Repair Shop'? Een zalig programma waarin oude antieke of vintage kapotte items door een team tovenaars volledig worden gerestaureerd. Kijk dit programma en je wilt spontaan restaurateur worden. Anyway, een tijdje terug was er een dame in dit programma met een berenbankje. En wat voor 1! Het bankje is volledig van hout gemaakt met aan weerszijde een staande beer. Wanneer je plaatst neemt op het bankje speelt hij een muziekje af. Dit soort houtsnijwerk is afkomstig uit het Zwarte Woud en volledig handwerk. Veeg me op wat een item.Op 15: Ik zou een aparte wishlist kunnen maken met servies. Want naast 2 serviezen van Rosenthal die op mijn wishlist staan, staat er ook het 'Cobalt Net' servies van Lomonosov op. Cobalt Net is ontworpen door Anna Yatskevich voor het Russische Lomonosov Imperial. Ik weet nog goed dat ik dit servies voor het eerst zag; instant love. Wat een schoonheid maar wat een prijs ook! Dit servies uit 1946 is flink aan de prijs maar dat is niet zo gek ook want het is beschilderd met 22-karaats goudverf. De prijs van dit servies is hoog maar ik kocht niet lang geleden 2 kop/schotel voor €10 bij de kringloop. Dus wie goed zoekt…Op 16: De OldTimer Ferrari ‘Toucan’ Lamp. We hebben er ooit 1 gehad. Gekocht op een rommelmarkt in België. Stond hij verstoft en plakkerig op een kleedje. Hij was ingeklapt waardoor je het ontwerp haast niet herkende. Eenmaal thuis hebben we hem opgelapt en bleek het een originele. Uit enthousiasme direct op Catawiki aangeboden en goed verkocht. Nu achteraf heb ik toch wel een beetje spijt want wat is dit een geweldig leuk lampje. Gemaakt in de jaren ’60 in Italië en beschikbaar in meerdere felle kleurencombinaties. Prijzen beginnen (voor een goed exemplaar) ongeveer rond de €200.


De OldTimer Ferrari ‘Toucan’ Lamp

Inmiddels gevonden...


Gelukkig blijkt mijn wishlist niet te hoog gegrepen en kan ik soms wat afstrepen!

Deze items stonden op mijn lijstje en ben ik inmiddels tegen gekomen:


De ‘Super lamp’ van Martine Bedin. Deze jaren ’80 lamp is ontworpen door Martine Bedin die behoorde tot de ‘Memphis Group.’ Een groep die allerlei meubels ontwierp en woonaccessoires die je herkent aan hele felle kleuren, veel patronen en een speels ontwerp. Zo ook deze lamp, het is eigenlijk net een hondje die je voort kan trekken aan zijn riem. Het is erg moeilijk om aan een origineel exemplaar te komen maar onlangs kwam er een inboedel op mijn pad mét deze lamp. Hij staat nu bij ons thuis en mijn hart maakt elke dag een sprongetje als ik hem aan zet.
324 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page